Ga naar de inhoud

Diversiteit voegt creativiteit en innovatie toe

Gezocht: toezichthouders zonder ervaring

Diversiteit voegt waarde toe in de hele organisatie, dus ook in de Raad van Toezicht.

VNO-NCW Noord en Talent Performance slaan hiervoor de handen ineen. Samen gaan we nieuwe bronnen aanboren om meer divers talent te vinden voor toezichthoudende functies.

Lange tijd werden Raden van Toezicht gevuld vanuit het old boys network. “Ervaring blijft zeer belangrijk in een Raad van Toezicht,” zegt Laura Wilpstra van Talent Performance, “maar het is de kunst dit te verbinden met nieuwe, frisse invloeden. Diversiteit voegt creativiteit en innovatie toe.” Haar collega Maurice Hoogeveen vult aan: “Een belangrijke taak van de Raad van Toezicht is het bestuur toetsen aan ontwikkelingen in de maatschappij. Zijn de binnen- en buitenwereld van een organisatie nog verbonden? Die taak vervul je beter naarmate die buitenwereld evenwichtiger vertegenwoordigd is. De kern van toezichthouden is dat je de goede vragen stelt aan bestuurders. Jonge, startende toezichthouders komen juist vaak met scherpe vragen vanuit een andere invalshoek.”

Mooi en verrijkend

Waarom is een toezichthoudende rol interessant voor bijvoorbeeld leden van JNO? Maurice: “Je leert er enorm veel van, ook voor je eigen bedrijfsvoering. Daarnaast is maatschappelijke betrokkenheid een motivatie, want het gaat vaak om functies bij maatschappelijk relevante organisaties. Het kan voor een jonge ondernemer interessant zijn om bijvoorbeeld een kijkje te nemen in de keuken van de organisatie die jouw toekomstige werknemers opleidt. Het is een mooie en verrijkende verantwoordelijkheid.”

Sterk team

“Jonge mensen zijn nu vaak terughoudend in het reageren op vacatures voor de Raad van Toezicht, omdat ze denken onvoldoende ervaren te zijn,” zegt Laura. “Hierdoor komt de diversiteit minder op gang. Daarom lanceren we binnenkort samen met VNO-NCW Noord een website met alleen vacatures voor toekomstige toezichthouders. Zo hopen we specifiek deze mensen aan te spreken en over de drempel te helpen. Ook verzorgen wij een serie van twee oriënterende en enthousiasmerende workshops door ervaren toezichthouder Robert Reekers.” Maurice: “Toezichthouder is geen vrijblijvende rol en je moet weten waar je instapt. Maar uiteraard sta je er binnen een raad nooit alleen voor. Ervaren toezichthouders brengen hun kennis en ervaring vaak graag over aan nieuwkomers. Samen ben je een sterk team.”

Stefan Kroes

Frisse vragen houden de bestuurder scherp. Als directeur van een grote retailer in Groningen had Stefan Kroes al langere tijd ervaring met toezichthouders, maar altijd aan de andere kant van de tafel. Tot hij op 35-jarige leeftijd zelf toetrad tot de Raad van Toezicht van Hogeschool KPZ (Katholieke Pabo Zwolle). “Een ‘broekie’ in de Raad van Toezicht voegt echt iets toe,” ziet hij.

“Het leek me leuk om ooit eens toezichthouder te worden,” zegt Stefan. “Toen Talent Performance me voor deze rol benaderde, vroeg ik me wel af of ik voldoende ervaring had. Maar de zeer ervaren zittende raad zocht juist vernieuwing en bood de mogelijkheid om nieuwe leden mee te nemen in hun ontwikkeling. Dus zijn we in gesprek gegaan.”

Van elkaar leren

In de praktijk blijkt hoe prettig de frisse blik van Stefan werkt. “Mijn portefeuille is Financiën & Organisatie. Als ik kijk naar de rapportages zeg ik regelmatig: ‘Dit zal voor jullie logisch zijn, maar neem me er eens in mee. Dan kan ik vertellen hoe wij dat in onze organisatie doen. Zo kunnen we van elkaar leren.’ Een onderwijsinstelling is natuurlijk niet commercieel, maar moet wel de continuïteit op de lange termijn borgen. Welke keuzes maak je om je continuïteit op de lange termijn te borgen? De gesprekken in de raad zetten mij ook weer aan het denken over de keuzes die ik maak voor het eigen retailbedrijf.”

Out of the box

Voor Stefan is het mooi dat hij zich kan ontwikkelen met de inbreng van de ervaren leden. En voor KPZ is het goed dat ze er een toezichthouder bij hebben met een andere blik. “Ik word niet geremd door ervaring, zie geen grenzen en stel gewoon mijn vragen. Dat zorgt voor een andere dynamiek en scherpte, ook meer out of the box denken. Diversiteit brengt verscherping en verbreding, dat zie ik ook in mijn werk als directeur. Daardoor heb je wel eens een langere discussie, maar ook een discussie die waardevoller is dan alleen met gelijkgestemden.”

Maatschappelijke bijdrage

Een toezichthoudende rol brengt verantwoordelijkheid met zich mee en vraagt tijd. Met overdag een volle agenda komt het aan op de avonden en weekenden. “Per jaar besteed ik er 100 tot 200 uur aan met alle commissies en bijeenkomsten erbij, maar ik vind het leuk om te doen dus dat is geen probleem,” zegt Stefan. “Ik zie het als en investering in mijn eigen ontwikkeling en vind het belangrijk om een maatschappelijke organisatie te helpen met mijn kennis en kunde. Ik heb zelf de mogelijkheid gehad om me te ontwikkelen en wil dit graag ook ten gunste van de maatschappij inzetten. Bovendien vind ik oprecht dat je als ‘broekie’ zonder rem de organisatie heel goed verder kunt helpen. Daar word ik zelf ook blij van.”

Bijeenkomsten

“Met veel plezier heb ik deelgenomen aan de serie bijeenkomsten georganiseerd door Talent Performance,” zegt Stefan. “Heb je toezichthoudende ambities? Schrijf je dan vooral in voor de serie die dit najaar in samenwerking met VNO-NCW Noord wordt georganiseerd.”

Bron: GeeftRuimte Magazine, derde editie, juni 2022

Wij zijn op 15 september alleen mobiel te bereiken in verband met onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk:
U kunt ons bereiken op 06-30030969.